İstanbul Gençlik Meclisi’nin Eğitim Akademileri kapsamında marka eğitim projesi olarak hazırlanmış olan Genç Kadınlar Maarifi 2. Dönemine “ Eğitim ve Yeni Bir Vizyon” anlayışı ile devam ediyor. Projenin  6. hafta ki konuğu IT Direktörü ve Blogger Hamza Şamlıoğlu oldu.

“Birileri bizi izliyor.”

“Geleceğin Siber Teditleri” konulu eğitimini “Birileri bizi izliyor.” diyerek başlayan Şamlıoğlu, Sanal Dünya’nın tüm bilinmeyenlerini ve kendimi koruma yöntemleri ile ilgili sunumu ile katılımcıları bilgilendirdi. Sunumunu internette kullanılan parolalar ile başlatan Şamlıoğlu, “Her platformda aynı parolalar kullanılmamalı.” Sözü üzerinde durdu. Bir hesabımızın hacklenmesi ile diğer tüm hesaplarımızı kaybedebileceğimizi belirterek “Sizi hacklemek isteyen biri sizi inceler, ilgi alanlarınızı, sevdiğiniz şeyleri, yaşınızı; kendiniz ile ilgili ne kadar çok ve doğru bilgiyi internete açarsanız hacklenmeniz o kadar kolay olur.” Dedi.

“Facebook”

Günümüzün en çok kullanılan sosyal medya sitesi Faceboktan örnek veren Hamza Şamlıoğlu “Güvenliği yüksek olan Facebook hesabınızın hacklemesi zor olabilir ama hackerın facebook hesabınızı hacklemesine gerek yok. Hesabınızdan size erişmesine izin verdiğiniz bir uygulamayı hacklemesi de facebook hesabınızı sizden çalması için yeterli.” Dedi. Erişimine izin verdiğiniz uygulamalara dikkat edilmesi konusunda dinleyicileri uyardı. “Yemleme ve Sosyal Mühendislik”Sanal dünyada Mouse hareketlerimizin bile izlendiğine vurgu yapan Hamza Şamlıoğlu İnternet tarihinin en eski ve en etkili 2 saldırısı olan

“Yemleme ve Sosyal Mühendislik”

ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Yemleme saldırısı için örneklerle sunumuna devam eden Şamlıoğlu, hesabı çalmak isteyen kişinin önce bizimle ilgili bilgi toplayacağını sonrada bu bilgiler doğrultusunda ilgi alanınız ile ilgili size bir mail atacağını bizimde mailde bulunan dosyayı açmamız sonucuyla hesabımızın başkasının eline geçebileceği bir yöntem olduğunu belirtti.Sosyal Mühendislik saldırısı için uygulan dört aşama vardır diyen Hamza Şamlıoğlu bu aşamaları açıkladı;-Sosyal ağlarda bilgi toplama   -İlişki Oluşturma (Arkadaşlık Talebi, Senaryo, Güvenilir olduğuna ikna)  – İstismar (Zararlı Yazılım Gönderme)   -Uygulama (Hesabınızın Çalınması)  aşamalarından oluşan saldırı tarihteki en eski ve en etkili saldırı olarak biliniyor.

“İnternette bir çok yalan haber var”

Sosyal Medya’daki sahte haberlere değinerek sunumuna devam eden Hamza Şamlıoğlu, “İnternette bir çok yalan haber var ve biz bunları doğrulamıyoruz.” Dedi. Sunumun sonunda internette yazıp sildiğimiz her hangi bir şeyin yazılımlardan silinmediğini de belirten Şamlıoğlu katılımcıların sorularını cevaplayarak eğitimini sonlandırdı.