İBB Gençlik Meclisi Osmanlı Haftası kutlamaları kapsamında Osmanlı Padişahları ve Şiir konulu bir program düzenledi. Gençlik meclisi üyeleri ve öğrencilerin katıldığı programda Osmanlı Devletinde şiir ve şairlere verilen önem, şiirin devlet yönetimindeki yeri gibi konular masaya yatırıldı. Programda ayrıca Osmanlı dönemi şiirlerinden örnekler seslendirildi.

     5. Dönem faaliyetleri içersinde kültürel çalışmalara ağırlık veren İBB Gençlik Meclisi Osmanlı Padişahları ve Şiir konulu bir programla düzenledi. Osmanlı Haftası dolayısıyla, Gençlik Meclisi Başkanı Samed Ağırbaş’ın ev sahipliğinde Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa İBB Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Gençlik ve Spor Müdürü Ayhan Kep, İBB Gençlik Meclisi üyeleri ve öğrenciler katıldı.

     Programın açılışında konuşan İBB Gençlik Meclisi Başkanı Samed Ağırbaş meclis hakkında bilgi verdi. Yeni dönemde kültür ve sanat çalışmalarına ağırlık verdiklerini dile getiren Ağırbaş çalışmalarında Osmanlı’nın adaletini ve hoşgörüsünü yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Ayrım yapmadan tüm gençliği kucakladıklarını belirten Ağırbaş, “Musevi, Ermeni ve Rum öğrencilerimizle bir araya geliyoruz. Gençlik Meclisi çatımız altında azınlıklarla ilgili bir komisyon kurulacak. Biz Son iki ay içinde yaptığımız çalışmalarla İstanbul’da 45 bin öğrenciye temas ettik. Yeni dönemde yapmaya başladığımız ve bundan sonra da devam edeceğimiz icraatlarımızla İstanbul’a yakışan bir gençlik olmak için çabalıyoruz” dedi. Ağırbaş ayrıca Gençlik Meclisi olarak İstanbul’daki 39 ilçenin tamamına hitap ettiklerinin altını çizdi. Gönüllülük esasına göre çalıştıklarını da belirten Ağırbaş şunları söyledi: “Bizi motive eden tek şey gençlerimizden aldığımız olumlu geri bildirimler. Birçok genç arkadaşımız yaptığımız çalışmalarla birlikte ilk kez kendi yaşadığı ilçenin dışına çıktığını belirtiyor. Bizim de amacımız sadece İstanbul içinde değil tüm Türkiye’de geniş kitlelere ulaşıp gençlik denilince akla ilk gelen platform olmak.”

     Daha sonra İBB Gençlik ve Spor Müdürü Ayhan Kep söz aldı. Kep, Osmanlı’nın gittiği her yere hoşgörüyü, adaleti, barışı, bilimi ve sanatı da götürdüğünü hatırlatarak, topraktan önce gönüllerin fethini esas alan bir anlayışla devletin yönetildiğini vurguladı. Osmanlı’nın her dönemde sanata ve sanatçıya özellikle sahip çıkıldığını belirten Kep, “Padişahlar Baki, Nedim, Nef-i gibi pek çok şaire kapısını açmış, onların şiirlerini yazmalarına ve eserlerinin yayılmasına destek olmuştur. Askeri ve siyasi dehalarıyla neredeyse dünyanın tüm coğrafyalarında söz sahibi olan Osmanlı Padişahlarından birçoğu aynı zamanda edebiyatın içinde yer alan ve önemli şiirler kaleme alan duygu ve gönül adamlarıydı” dedi.

     Programa konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azmi Bilgin de Osmanlı’da devletin tüm kademelerinde şiire verilen önemin nedenleri hakkında öğrencilere konferans verdi. Padişahların ve diğer yöneticilerin kendilerini halka daha iyi tanıtabilmek için şairlerle yakın ilişki içinde olduklarını belirten Bilgin, “Şiir Osmanlı döneminde bir nevi tanıtıcı araç olarak görülmüştür. Bu nedenle tarihçilerin kitapları kadar şiirlerin de incelenmesi Osmanlı ve Padişahlar hakkında detaylı bilgilere ulaşılmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

     Etkinlikte divan edebiyatının önemli bir kısmını oluşturan Osmanlı şiirleri de seslendirildi. Programa katılan şair ve radyocular padişahların ve Osmanlı dönemi şairlerinin eserlerini hem seslendirdi hem de şiirlere konu olan hikayeleri öğrencilerle paylaştı.