İBB Gençlik Meclisi tarafından hayata geçirilen ve bir marka haline gelen Politika ve Diplomasi Okulu (PDO), bu yıl “Ortadoğu Çalışmaları” başlığıyla üç haftayı geride bırakarak tamamlandı.

Üç hafta boyunca devam eden ve Ortadoğu ile ilgili pek çok meselenin değerlendirildiği programın kapanış haftasında dört konuşmacı yer aldı. Programın ilk oturumunda Prof. Dr. Adem Esen, ‘Suriye ve diğer bölge ülkeleriyle Türkiye, etle tırnak gibidir.’ sözleriyle konuşmasına başladı ve ‘Türkiye’nin terörle mücadele problemi Suriye mevzusuyla iç içedir’ dedi.

Suriye Eğitim Derneği Başkanı Abdurrahim Kovara ise, dernek çatısı altında yürüttükleri eğitim faaliyetlerini anlattıktan sonra, ‘İçinde Beşar Esed’in olmadığı yeni bir müfredat oluşturduk’dedi ve herkesin mültecileri sahiplenmesi gerektiğini vurguladı.

Son haftanın ikinci oturumu Prof. Dr. Tayyar Arı’nın konuşmasıyla devam etti. Arı, ‘Yıllarca Ortadoğu coğrafyasına ait bir toplum değilmişiz gibi yaptık. Fakat ne yaparsak yapalım Müslüman bir toplum olarak o coğrafyaya aidiz ve o coğrafyanın tek sığınağı biziz’ dedi ve şöyle ekledi, ‘Dört yüz yıl hüküm sürdüğümüz bir coğrafyayı bir günde silip atamayız. Koca bir tarihi silip atmak mümkün değildir.’

Bu oturumun ardından bir saatlik öğlen molası verildi ve bu süre esnasında kokteyl ve ikramlar takdim edilirken diğer yanda meclisimize gönüllü üye olmak isteyen gençler, stantlarımızı ziyaret etti. ‘Bin Umut Bir Oyuncak’ kampanyasına bağışlar toplandı.

Son oturumda ise akademisyen Veysel Kurt’un Ortadoğu ve Arap Baharı başlıklı konuşması gerçekleştir. Kurt, yaptığı konuşmada Tunus’ta işsiz kalan bir işportacının kendini yakmasıyla başlayan sürecin serencamını aktardı. Arap Baharı’nı ortaya çıkaran sebepler ve Ortadoğu toplumlarının bu sürece kadar yaşadığı buhranın sonuçları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Katılımcıların yönelttiği sorulara da cevap Kurt, ‘Şu anki süreçte İran, bu coğrafyada belli bir nüfuz artışı yaşadı. Bu durum kısa vadede İran açısından iyi gibi görünse de uzun vadede Türkiye’nin lehine dönecektir. Çünkü ülkemiz, mültecilere kapılarını açtı ve bunların çocukları yarın ülkelerine gittiklerinde bugünleri unutmayacaklar’ dedi.

Yapılan kapanış konuşmasının ardından katılımcıların sertifikaları takdim edildi. Ayrıca meclisimizin bir diğer projesi olan ‘Girişimcilik Otobüsü’ de etkinlik alanında hazır bulundu. Oturum aralarında gönüllü üyelik başvurusu yapan gençler, sertifikalarını aldıktan sonra ‘Girişimcilik Otobüsü’nde ağırlandı. Meclis oryantasyonu ve Girişimcilik ve İnovasyon Komisyonu hakkında bilgilendirme ve yönlendirme yapıldı.

Üç hafta boyunca devam eden ve Ortadoğu’yu mercek altına aldığımız Politika ve Diplomasi Okulu, böylece sona ermiş oldu. İBB Gençlik Meclisi olarak, PDO Ortadoğu Çalışmaları’nda olduğu gibi ulusal ve uluslararası alanda Türkiye’nin ve dünyanın siyasi, ekonomik ve sosyal meselelerini incelemeyi, renkli ve özgün çalışmalarla teorik bilgileri güçlendirmeyi ve ilerde politika ve diplomasi alanlarında ilerlemek isteyen gençlere temel oluşturmayı hedeflediğimiz yeni programlar geliştirmeye devam edeceğiz.