İBB Gençlik Meclisi Başkanı Samed Ağırbaş ve İBB Gençlik Meclisi üyeleri Dünya İnsani Zirvesi Sekreteri Dr. Jemilah Mahmood ile Hidiv Kasrı’nda sabah kahvaltısı programında bir araya geldiler.

Gündeme ilişkin önemli konular üzerinde görüşülen toplantıda Dr. Jemilah Mahmood dünya üzerindeki göçmenler hakkında bilgi verdi. Dünyada 60 milyon mülteci olduğunu ve bu rakamın dünya nüfusunun yüzde 1’ini oluşturduğunu söyleyen Dr. Jemilah Mahmood herhangi bir felaket durumunda gençlerin bir ağ ile birbirine bağlanması ve zaman kaybetmeden harekete geçmelerinin önemli olduğunu vurguladı. Toplantıda sosyal ağların önemine vurgu yapan Mahmood “Bir fotoğraf dünya gündeminde büyük yankı uyandırabilir ve kararları değiştirebilir. Kadınlar ve gençler dayanışma konusunda daha etkili olmalıdır. Karşılaşılan felaket durumunda ihtiyacın doğru belirlenmesi ve doğru tepkiler gösterilmesi gereklidir. Felakete uğrayan insanların onurunu zedelememek, onların özgüvenini yüksek tutmak gerekli. Felaket bölgelerinde güvenli ortam oluşturulmalıdır. Gerçekleşen felaketlerin yüzde 20’si doğal sebeplerden kaynaklanırken, yüzde 80’i insan eliyle yaratılan felaketlerdir. Bu sebeple yıkıma neden olan ülkelere bu yıkımı düzeltme konusunda baskı uygulanması gerekir. İnsanlara küçük yaşlardan itibaren insanlık, bağımsızlık, apolitik olma ve yardımlaşma üzerine dersler verilmelidir. Yolsuzluğun çokça gündemde olduğu yardım faaliyetlerinin gençlerin kontrolünde olması güveni arttıracaktır” dedi.

STK’ların, yardım kuruluşlarının, gençlik oluşumlarının bir araya geleceği “ Dünya İnsani Zirve” İstanbul’da 2016 Mayıs ayında gerçekleşecek. Bu zirvenin İstanbul’da gerçekleşme nedenlerinden biri Türkiye’nin en fazla mülteci ağırlayan ülkelerinden biri olması ve doğu ülkelerine yakın olmasıdır.

Görüşme sonrasında İBB Gençlik Meclisi Başkanı Samed Ağırbaş ve misafir gurup Hidiv Kasrı üzerinden İstanbul Boğazını seyrettiler. Samed Ağırbaş gruba İstanbul ile ilgili bilgiler verdi. Seyirden sonra Hidiv Kasrını gezen misafirler Hidiv Kasrı ile ilgili bilgi aldılar. Samed Ağırbaş Dr. Jemilah Mahmood’ a Osmanlı işlemeli bir tabak hediye etti.

Hidiv Kasrı’ndaki görüşmeden sonra Yuşa Tepesine ve Yoros Kalesi’ne gidilerek buralar gezildi ve tarihi hakkında bilgi alındı.

İstanbul’u gezen Dr. Jemilah Mahmood İstanbul’a hayran kaldı. Dünya Belediyeler birliği Başkanı olan İBB Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Beyin bu görevi layıkıyla yaptığından bahseden Dr. Jemilah Mahmood İstanbul’un gezilip görülebilecek en güzel şehirlerden biri olduğunu Kadir Topbaş Beyin İstanbul’un gelişmesinde katkılarının büyük olduğundan söz etti. Kendilerine eşlik eden İBB Gençlik Meclisi Başkanı Samed Ağırbaş’a da teşekkür eden Dr. Jemilah Mahmood geziden büyük keyif aldığını söyledi.