İBB Gençlik Meclisi bünyesinde oluşturulan Genç Kültür Sanat Buluşmalar’ının ilki gerçekleşti.
Gençlere edebiyatı, sanatı sevdirmeye çalışan ve gençlerin merak ettiği konuları alanında uzman konuklara birebir sorma fırsatı veren Genç kültür Sanat Buluşmaları’nın 1. Konuğu Edebiyatçı-Yazar Mehmet Nuri Yardım oldu ve gençlere “ Edebiyatta Mizah” konusunu işledi.
Buluşmanın giriş bölümüne yazarın hayat hikâyesi ve biyografisi okunarak başlandı. Daha sonra sözü alan Mehmet Nuri Yardım sözlerine şöyle devam etti. “Başlattığınız bu program hayırlara vesile olsun, gençlerin bu yönde çalışmalar yapması çok umut verici ben bu konuda gençlere yardıma her daim hazırım. Bu tür çalışmalar gençlerden beklenen çalışmalar. Bu tür çalışmalarda İstanbul’un rolü çok büyüktür. İstanbul çoğu edebiyatçıyı içinde barındırmaktadır.
İlim doğumla başlar ölümle biter. Şuanda hepimiz bir talebeyiz. Sanat ilaç gibidir. İnsana şifa verir. Toplumda çatışmaların azalmasını istiyorsak sanatı geliştirerek kitap okuyanların sayısını arttırmaya çalışmalıyız. Son yıllarda ülkemizde ilme, sanata, bilime değer verilmeye başlandı. Bunda devletimizin ve iktidarımızın büyük katkısı var. 1980’li yıllarında sadece İstanbul ve Ankara’da Kitap Fuarları düzenlenirken şimdi neredeyse yurdumuzun her yerinde düzenlenmektedir. Daha önceden birkaç yazarımızın ismi dünya dillerine çevrilirken, şimdi 150 yazarımızın eseri farklı dillere çevrilmekte eserlerimiz diğer ülkelerde de takip edilmektedir.
Benim edebiyata yönelmemde öğretmenimin yaptığı çalışmaların büyük etkisi vardır. Hiçbir çaba boşa gitmez. Kararlı olmak lazım. Edebiyatı sevdirmek lazımdır. Öğrencilerin gözünde sevilmeyen edebiyat dersi algısını kırmak gereklidir. Edebiyat öğretmenlerimiz görevlerini layıkıyla yaparsa Türkiye’de her öğrenci edebiyatı sever. Çünkü edebiyat hayatımızdır, duygularımızdır, manilerimizdir, destanlarımızdır. Gözümüzü açtığımızda ninniler söylenirken, öldüğümüzde ağıtlar söylenmektedir. Beşikten mezara kadar sanat, edebiyat her anımızdadır.
Bunun yanında kitap okumayı sevdirmek gereklidir. Okumanın yeri ve zamanı yoktur. Kitap okuma alışkanlığını akrabalarımızdan başlatabiliriz. Arkadaşlarımıza kitap hediye edebiliriz. İlk okumaya başlarken hafif kitaplar tavsiye edilmelidir. Biz layıkıyla işimizi yaparsak kitap okumayı sevmeyecek insan yoktur. Kur’anı Kerim’de ilk emir “Oku” dur. Evlerimize bilgisayarlar, televizyonlar aldığımız kadar kütüphanelerde oluşturmalıyız.
Gazetelerimiz kültüre, sanata, edebiyata değer vermiyor. Gazeteleri takip etmeli, uyarmalı ve yönlendirmeliyiz. Gazeteler sayfalarında edebiyata fazla yer ayırmıyorlar. Edebiyatta basının rolü çok büyüktür. Köşe yazarları arasında edebiyat alanında yazı yazanlarda çok az.
Son yıllarda yazı yazma konusunda çok büyük artışlar var. Türkiye’de kitap okuma oranı yükselmeye başladı. Dünya’da kitap okuma oranında 12. Sıradayız. Bu daha da gelişmelidir.
Yazarlığa başlarken ümidi kaybetmemek gereklidir. Bir alanda olmazsa diğer alana yönelin. Yazılarınızı paylaşın. Çok sayıda şiir yazmak önemli değildir. İyi bir şair olmak için önemli şairleri okuyup, onlardan etkilenmek ve onların etkisi altında kalmak gereklidir. Sanat aceleye gelmez, sanat sabır işidir. Sabır ile eser olgunlaşır.
Dergi yazabilmek için ilk önce dergi alanında tecrübe kazanmak, dergi hazırlama kısmında yer almak gereklidir. Dergi çıkarmaya karar vermeden önce çıkan dergilerde deneyim kazanılmalıdır.
Okumanın oranının artmasında ve sanatın tanınmasında Eski dönem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün oluşturduğu “Türkiye Okuyor” kampanyası etkili olmuştur. İstanbul Milli Eğitim Müdürü Pof. Dr. Muammer Yıldız’ın “ Yazarlar Okullarda” kampanyası ile İstanbul’da yazarlar okullara giderek öğrenciler ile buluşmaya başlamıştır. Öğrencilerin üzerinde edebiyat ve sanat alanında büyük etkileri olmuştur.” Şeklinde sözlerini tamamladı.
Öğrencilerinin sorularını yanıtlayan Yardım, bu tür organizasyonların gençler tarafından yapılmasının çok önemli olduğunu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi Başkanı Samed Ağırbaş’ a ve İBB Gençlik Meclisi üyelerine çok teşekkür ettiğini belirtti.
Programın ardından İBB Gençlik Meclisi üyeleri Mehmet Nuri Yardım’a katılımlarından dolayı plaket takdim ettiler. Mehmet Nuri Yardım’ın eseri olan “Edebiyatımız’ın Güler Yüzü” kitabı imzalanarak katılımcılara hediye edildi.