İstanbul Gençlik Meclisi’nin Eğitim Akademileri kapsamında marka eğitim projesi olarak hazırlanmış olan Genç Kadınlar Maarifi 2. Dönemine “ Eğitim ve Yeni Bir Vizyon” anlayışı ile devam ediyor. Projenin  8. hafta ki konuğu Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil oldu.

“Tarih insanın zihnini kuvvetlendirir”

 “Tarih insanın zihnini kuvvetlendirir” diyerek konuşmasına başlayan Ahmet Şimşirgil ilk olarak tarihi yanlış aktaran ve bu konuda ısrarını devam ettiren dizilere yani senaristlere ve bu kurguya imza atan tarihçilere vurgu yaptı. Bu dizlerin itibar kaybı olduğunu söyleyen Şimşirgil diğer bir yandan da tarihin yanlış aktarılması ile bölündüğümüzü örneklerle açıkladı. “Ecdadımızı şahsiyetini öldüren dizi ve romanlara karşı değerlendirmeci olun” dedi.

“Bilgi çokluğunda doğru bilgiye hasretiz.”

Bilgi önemini ve günümüzde bilginin değerinin bilinmediğini belirti. “Bilgi çokluğunda doğru bilgiye hasretiz. Bilgiler sahte taşlar haline döndü.” diyerek akıllara kazınan sözleri deklare etti.

“Altının değerini sarraf bilir,

Gül’ün değerini bülbül,

Bilginin değerini ise erbabı bilir”

Kayı Serisi kitaplarının yazarı Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil “Ertuğrul’un Ocağı” kitabından bahsetti. Osmanlı’nın güçlü bir devlet olmasının sebebini sağlam temeli olan bir bina üzerine inşa edilen büyük bir yapı olarak gördüğünü ve bu yapının temelini Ertuğrul’un oluşturduğunu,  Ertuğrul’un gerçekleri anlatarak tarihi kendi penceresinden katılımcılara anlatmış oldu.

Osman Gazi’nin oğlu Orhan Gazi’ye ve onu şahsında tüm evlatlarına ve Türk milletine yaptığı nasihat,

“Akıbeti kar budur herkese,Bad-ı fena piri ve civana ese. ‘Azmi beka eyler isem ben bu dem, Devleti ikbal ile ol muhterem”

“Bir davanın genci yoksa geleceği yoktur”

Söyleşi boyunca katılımcılara öğüt niteliğinde özlü sözler söyleyen Şimşirgil, “Bir davanın genci yoksa geleceği yoktur.”  diyerek sözlerine Necip Fazıl’dan alıntı yaparak devam etti “Ustada kalırsa bu öksüz yapı onu sürdürmeyen çırak utansın.”

Kaliteli insan yetiştirmenin özünü vurgulayan Ahmet Şimşirgil, Osmanlı’nın bu değerleri yaşatma da verdiği gayreti Şeyh Edebali’nin sözleriyle dile getirdi. “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.

”Soru-Cevap şeklinde ilerleyen söyleşide farklı bakış açılarına da yer verildi. İlmi ve cahiliyeti değerlendiren  Şimşirgil, ‘Cahil ölü gibidir’ diyerek ilim yoksunluğunun hassasiyetine vurgu yaptı.

“Her nerede işitesin ehli ilim,Göster ona rağbeti ikbal-i hilm”

Konuşmasında tekrar tekrar vurguladığı  söz ise “Bir insanı tanımak için eserine bakın” oldu. Osmanlı’nın bıraktığı eserlerden ve izlerden bahseden  Ahmet Şimşirgil tariht hakkında bildiğimiz tüm yanlışları dipnotları ile doğruya yöneltti.

Toplumsal sorunlara, siyasetin değerlerine ve insanlığın özüne vurgu yapan Şimşirgil, doğruluğun önemini anlattı. Ecdadımızın doğruluk üzerine söylediği kıymetli sözleri katılımcılara aktardı.

“Görmedim doğruda aç, eğride tok

Eğri yay elde kalır, hedefe varır doğru ok”

Konuşmanın son bölümünü insan ilişkilerine ayıran Ahmet Şimşirgil ‘Hiç kimseye hakaret etmeyin’ diyerek tamamladı.Program bitişinde ise Genç Kadınlar Maarifi’nin katılımcılara hediyesi olan Kayı-1 kitabını imzaladı.